Wie ben ik?

Leuk dat je meedoet met de basiscursus tekenen die bestaat uit 8 online lessen. In iedere les krijg je theorie en een of meerdere opdrachten. 

Waarom ben ik deze cursus gaan geven? 

Als klein meisje tekende ik erg veel. Ik tekende plaatjes uit de Donald Duck na of gebruikte mijn eigen fantasie en krabbelde er zo rustig op los. Ik vond dat leuk om te doen. In de basisschooltijd ging ik hier gezellig mee door. En toen kwam de middelbare school. De eerste twee jaren gingen goed. Ik leerde veel van de leraar die me les gaf en had veel plezier in het tekenen. Na de vakantie ging in naar de derde klas. En daar begon de ellende. Ik kreeg een andere leraar. Hij kraakte me af en stimuleerde me niet om me verder te ontwikkelen. Terwijl ik toch echt wel kon tekenen. Dit demotiveerde me zo erg dat ik naar de directeur ben gestapt en heb geeist dat ik geen les meer bij hem hoefde te volgen. In die tijd was ik erg verlegen, maar toch was het me gelukt. Ik hoopte dat ik les mocht gaan volgen bij mijn vorige leraar. Maar helaas, er kwam niets voor in de plaats. Ik had voortaan gewoon een tussenuur. En toen kwam de slop in het tekenen. Vanaf die tijd heb ik geen potlood meer aangeraakt, ik had er geen plezier meer in. Op mijn 27ste ben ik begonnen met schilderen en pas jaren later (zo rond mijn 45ste) heb ik het tekenen weer voorzichtig opgepakt. Ik hervond meteen weer de liefde voor het potlood. Wat was ik blij, terwijl ik dacht dat ik echt niet meer kon tekenen. Maar dat was het niet. Het zat in mijn hoofd, veroorzaakt door één leraar. De afgelopen jaren heb ik me voornamelijk ontwikkeld door korte filmpjes te kijken op you tube. En gewoon te doen, op het tijdstip dat het mij uitkomt en in mijn eigen tempo. Was me iets niet duidelijk dan kon ik het altijd terugkijken en het beeld stopzetten. Er waren twee dingen die ik lastig vond. Het eerste was dat de meeste filmpjes in het Engels zijn. Bij de wat complexere tekeningen vond ik dat moeilijk. En het tweede is dat je aan niemand iets kon vragen. Wat ik ook vervelend vond van de meeste van die filmpjes is dat er vaak gedaan wordt dat tekenen zo moeilijk is. Dat is niet zo, je moet alleen weten hoe je het aanpakt. Tekenen is goed kijken en door goed te kijken leer je te zien. En zodra je dat doorhebt is tekenen echt niet zo moeilijk.

Naast deze 8 online lessen heb je de mogelijkheid om aan een besloten forum deel te nemen. Daarnaast plannen we een privé Zoom sessie van een half uur in waarin je je vragen kunt stellen. Dit kan tijdens of na de cursus.

Als je deze basiscursus tekenen hebt afgerond heb je geleerd om beter te leren kijken. En dit is de basis van het tekenen. Je hebt een begin gemaakt met tekenen, waardoor je de wereld om je heen bewuster ervaart. Je merkt meer op en bent meer in het moment doordat je hebt leren kijken.

Ik wens je heel veel plezier bij de lessen.  En onthoudt: Iedereen kan tekenen! Je hebt deze gave bij je geboorte meegekregen, net als schrijven. Alleen ben je gestopt met het ontwikkelen van tekenen. Met deze cursus gaan we verder waar je gestopt bent in je kinderjaren.

Met creatieve groet,
Ilse Spijkers